fbpx

Dünya e-ticaret piyasasının önemli aktörlerinden biri olan Çin merkezli aliexpress sitesi ülkemizde keşfedildikten sonra inanılmaz bir furya başladı. Tüketiciler kendi kullanımları için sürekli siparişler verirken, yerel tüccarlar da satmak üzere yoğun ithalat hamlesine giriştir. Ayrıca toptan satış sitesi olan yine Çin merkezli alibaba sitesi de aynı derecede rağbet gördü.

Ülkemizde neredeyse birçok aliexpress ürünü satılır oldu. Bu çerçevede devlet sürekli gümrük vergileri ve alım sınırlamaları ile ihracat ithalat dengesi kurmaya çalıştır. Serbest piyasada bunlar normaldir.

Anlatacağımız konu, piyasadaki talebi görerek aliexpress yada alibaba ürünlerini getirerek satmak isteyenler içindir.

ALIEXPRESS TECRÜBELERİMİZ

Biz de aynı potansiyelden yola çıkarak birçok faaliyette bulunduk. İlk olarak belli ürünleri stok olarak çekmeden önce sadece resimlerini instagramda paylaşarak satış yaptık. Yapmaya çalıştık demiyorum yaptık. Teslimat günü 15-27 gün diye belirterek yaklaşık 4 yıl önce güzel satışlara ulaştık. Müşteriden ödemeyi eft/havale ile alıyorduk ve aliexpress sitesinden müşteri adresine siparişi gönderiyorduk.

Satış yoğunluğunu görünce opencart tabanlı site açtık. Bir modül sayesinde sadece aliexpress linkini ekleyerek sitemizde tüm bilgileri çekilerek satışa sunuluyordu. Yine teslimat süresi 15-27 gün idi. Güzel satışlar da yaptık.

En sonunda ürün getirip satmak istedik. Malum kotalardan dolayı kısıtlı adet ve tutarlarda istiyorduk. Yine Instagramda sattık. Özellikle o dönem çok bilinmeyen bileklik sınıfında 1-2 tl lik ürünler 29-49 tl arası satılabiliyordu.

Lakin ticarette mesele sadece satışı yapmak olmadığını o gün anladık.

ALIEXPRESSTEN ÜRÜN GETİRİP SATMANIN DEZAVANTAJLARI

Şimdi adım adım avantaj dezavantaj ve çözümler ile inceleyelim.

  1. TESLİMAT GÜNÜ: 4 yıl önce çok güzel satış yapsak ta 15-27 teslimat günü artık müşteriye avantajlı gelmiyor. Aynı gün teslimat yapan benzeri ürünleri satan onlarca mağaza varken bizden almayı tercih etmezler.
  2. STOKLU SATIŞ: Kotalardan dolayı stoklu satış küçük çaplı satıcılar için neredeyse imkânsız ve verimsiz hale gelmiştir. Belli oranda alabildiğiniz ürünlerin tamamı bile anında satılsa doyurucu bir ticari hacim elde edilmemektedir. Onca zahmet ve kargo takibi de cabası. Ticari amaçlı ürün getirmek için ise ithalat belgesi gerekmektedir. Ayrıca ek vergiler ile alış fiyatları oldukça yüksek rakama çıkmaktadır. Bu da piyasada tutunmanızı zorlaştırır. Piyasa ile ilgili durum ve çözüm analizi yazının sonunda.
  3. FİYAT POLİTİKASI: Aliexpressin yenikeşfedildiği dönemlerde fiyatlar isteğinize göre oluyordu. Günümüzde neredeyse her ürün onlarca mağaza tarafından satıldığından müşterinin alternatif bulması çok kolaydır.
  4. İADE DEĞİŞİM SÜREÇLERİ: Malumunuz tüketici hakları kanunu müşteriye birçok kolaylık sunmaktadır. İade/değişim de bu haklardan en önemlisidir. Stoklu yada stoksuz bir ürünün iadesi yada değişimi büyük problemdir. Değişim için müşteri 15-27 gün beklemek istemez iade eder. İade de elinizde sürekli stok olarak birikir.

ALIEXPRESSE ALTENATİF ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Aliexpress ve alibaba potansiyelinden sonra birçok firma ithalat hamlesi yapmıştır. Aliexpresste yeni gördüğünüz bir ürün bir hafta en geç on gün içinde iç piyasada satışa sunulmaktadır. Büyük ithalatçı firmalar yüksek miktarlı ithalatlar ile piyasada ürün sürmektedir. Bu firmalar ile rekabet ayda getireceğimiz 15-20 adet ürünle imkânsızdır.

Ayrıca yeni çıkan bir ürün neredeyse aliexpress sitesindeki fiyattan toptan satıldığı için yerel firmalardan almak daha avantajlıdır.

Bir çok ithalatçı firma toptan ve dropshipping hizmeti vermektedir. XML yapısı sayesinde de aliexpress ürünlerini çok uygun fiyatlarla aynı gün seçeneği çerçevesinde satabilirsiniz. Ayrıca iade değişim desteği de işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Maddi durumunuz müsait ise siz de ithalat belgesi çıkararak alım yapabilirsiniz. Lakin zaten sizin adınıza müşteriye ürün gönderecek 4000-5000 stoklu firmalar dururken direkt yurtdışından getirmek boş bir maceradır. N11, Gittigidiyor mağazamızda ve e-ticaret sitemizde 4200 adet aliexpress ürünü aynı gün kargo seçeneği ile satılmaktadır.

E-Ticaret Patronu Eğitim Setimizde aliexpress ürünlerini barındıran sizin için kapıda ödeme dâhil olmak üzere müşteriye ürün gönderen firmaları da anlattık. Ayrıca bu ürünlerin satışı için farklı metotları da uygulama aşamaları ile anlattık.

Macera aramak yerine hazır denenmiş metotlarla satış yapmak bir tık ötede.

Eğitim setimizi hemen okumak için www.eticaretpatronu.com

Canlı WhatsApp Desteği