fbpx

Kıymetli arkadaşlar hepimiz gibi herkes gibi sizler de ek iş yâda ana iş olarak e-ticaret düşünüyorsunuz. Artık ticaretin % 70’i internet üzerinden dönüyor. Onlarca farklı yapı ile internet üzerinden satışlar yapılabilir büyük işler kurulabilir. Son zamanlarda revaçta olan ve fahiş fiyatlı eğitim setleri ile furya oluşturan Amazon FBA ile ilgili eğitim setlerinde anlatılmayan durumları yazmak istedim.

Bu makaledeki amacım; binlerce liraya satılan eğitim setlerinde gördüğüm pembe tablo ve anlatılmayan perde arkası gerçekler. Belki de birileri elindeki son birikimini bu sisteme yatıracak ve hüsrana uğrayacak. Bu sebeple gerçekleri bilmek herkesin hakkıdır bilinci ile yazıyorum.

Başarılı olan hiç mi yok derseniz, her işte olduğu gibi Amazan Fba sisteminde de gerek ülkemizden gerekse de dünya üzerinde başarılı olan tabii ki birçok kişi vardır. Lakin onlar aşağıda anlatacağım konuları bilerek, deneyimleyerek belki de ilk aylarda kazanç yerine zarar ederek belli noktaya gelmişlerdir.

Bir çok seminere katıldım ve emin olan aşağıdaki konulardan ya hiç bahsetmiyorlar yada hızlıca geçiştiriyorlar.

Sizden ricam lütfen sonuna kadar okuyunuz.

Amazon dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından biridir. Şartlar sağlandıktan sonra isteyen herkes ürünlerini satışa çıkarabilir. Yüksek müşteri potansiyeli tüm tacirler için cazip görünmektedir.

Amazon Fba nedir: Amazon platformunda birçok satış metodu mevcuttur. Bunlardan biri de Amazon Fba’dır. Kısaca anlatacak olursak, ürünlerinizi Amazon Deposuna gönderiyorsunuz. Satış olduğunda ürün Amazon ekibi tarafından paketlenerek müşteriye gönderiliyor.

Anlatılırken bu kadar basit sistem uygulamaya gelince birçok alt ayrıntı içeriyor. Sırası ile bakalım.

  1. AYLIK SABİT KİRA: Amazon deposunu kullanmak için an itibari ile aylık 39,99 USD kira ödemeniz gerekiyor. Yani direkt maliyet ile başlıyorsunuz ve bu rakamdan genelde eğitim verenler bahsetmiyor. Az çok ürün nasıl aynı rakam olur diyorsanız bir sonraki maddeyi okuyunuz.
  2. STOK BAŞINA DEPOLAMA ÜCRETİ: Aylık kira ödedikten her ürün için sonra; ürünün kapladığı alana göre 2,5 USD – 137 USD arasında değişen rakamlar ödeniyor. Satış başlamadan direkt maliyetler başlıyor.
  3. ÜRÜN TEMİN SARMALI: Sistem mecburen stoklu satışı anlatıyor. Neticede ürünleri bulacak ve Amazon deposuna göndereceksiniz. Ürün bulmak ile ilgili onlarca metot var bu süper bir durum lakin aynı metodu kullanan yüzbinlerce satıcı/satıcı adayı var. Yani sizin bulduğunuz ürün yâda çok satılır dediğiniz ürün emin olun aynı anda binlerce kişi tarafından aynı duygular ile inceleniyor olacak. Ve bu kişilerin çoğu zaten yüksek satış yapan firmalar.
  4. FİRMA KURMA MESELESİ: Diyelim ki muhteşem ürün buldunuz ve çok satılacağına inandınız. Toptancı ürünü size fatura keser. Siz de Amazon deposuna gönderdiniz. Alım yapan müşteriler için de sizin perakende fatura kesmeniz gerekiyor. O halde devreye firma zorunluluğu giriyor. USA adresli bir firmaya sahip olmadan da fatura kesemezsiniz. Amazon Fba eğitimi satanların bu konuda çözümü var tabii ki, ilk zamanlar satışları kendi firmaları üzerinden fatura etme desteği veriyorlar. Buraya kadar güzel lakin her satış için firmaya ekstra komisyon ödüyorsunuz. Satışlar artınca şirket kurma zorunluluğu oluşuyor.
  5. GÜMRÜK SARMALI: Ürünü buldunuz Amazon a göndermek üzere kargo yaptınız. USA gümrüğünden ürünlerin geçmesi için çok detaylı kontroller yapılır. Eğer ki bir kurala bile uymaz ise takılır ve imha edilir. Bunu aşmanın da yolu var tabii ki, ithalatçı firma olarak belgeniz olacak, USA da gümrük brokerinden hizmet alacaksınız. Yine de geçmeyebilir ama en azından geçmesi daha büyük ihtimaldir. Gümrük brokeri, ithalat belgesi, vergiler… Maliyet hızla artıyor.
  6. AMAZON REKABET ORTAMI: Amazon platformu alıcı odaklı çalışır. Aynı ürün birden fazla mağazada satılıyor ise en ucuz olanını, en kısa sürede kargo yapılanı, puanı en yüksek olanı en üstte tavsiye eder. Bir nevi satıcıları ucuza satmaya teşvik eder. Sizin daha başta birçok sabit maliyetiniz oldu ve ürün fiyatına yansıtmak zorundasınız. Aynı ürünü USA da merkezi bulunan bir mağazadan daha ucuza satmanız imkânsızdır. Ucuza satabilirsiniz tabii ki çok ta satış adedi yakalarsınız ama her satıştan zarar edersiniz.
  7. ÜRÜN BARKODU ALMAK: Ürünlerin Amazon sitesinde yayınlanması için barkod zorunluluğu vardır. Bu da temin edilebilir. 100 barkod fiyatı ortalama 1 USD dir. Rakam küçük görünse de damlaya damlaya göl oluyor. Maliyet sürekli artıyor.
  8. REKLAM MALİYETLERİ: Amazon da her ürününüz için siz talep etmeseniz bile reklam giderleri olur. Tıklama başına ücret gibi ekstralar mevcuttur. Ayrıca rekabet ortamında satış yapmanın tek yolu birçok alanda reklam verme zorunluluğudur. Aksi takdirde satış alamazsınız. Bu reklam maliyeti en az 500 TL den başlar ve almak istediğiniz satış rakamına göre binlerce liraya kadar gidecektir. Ekstra bir maliyet daha. Bu bilgiden de çok bahsedilmez.
  9. SATIŞ KOMİSYONU: Ürünleriniz Amazon deposuna ulaştı. Güzel de bir fiyat belirlediniz. Amazon her satıştan % 15 komisyon keser. Bunu da ürün fiyatına eklemek zorundasınız.
  10. ÖDEME GELME SÜRESİ: Amazon sattığınız ürün onaylandıktan sonra 15 gün içinde ödemenizi gönderir. Bu da şu anlama gelir. Peşin ödeyerek aldığınız ürünler hemen satılsa bile ödemesi size en erken 20-25 gün arası ulaşır. Bu çerçevede güzel bir sermaye ile girmek zorundasınız.
  11. ÖDEME ALMA KOMİSYONU: Amazon ödemeleri kendi kabul ettiği bankalara yapar. Bu listede ülkemizin bankaları olmadığı için yurtdışı banka hesabı açmalısınız. Bu hesap gelen ödemeleri kendi hesabınıza çekerken de ortalama % 3 komisyon ödersiniz. Bu rakamdan da kimse bahsetmez. Eğitim seti satanlar bu konuda da destek veriyor tabii ki ama komisyon alarak.
  12. TRADEMARK SORUNU: Birçok firma kendi ürünleri veya kategori için trademark hizmeti alırlar. Bu şu anlama gelir. Bir ürünü satmak isteyen firma o ürün için trademark hizmeti almış ise başka mazağa satamaz. Bunu siz de yapabilirsiniz tabii ki ama her kategori için ortalama 1.000 USD masrafınız olur.
  13. STOK MALİYETİ: Amazon deposuna gönderdiğiniz ürünler aynı anda satılmaz. Bazıları 1 haftada bazıları ise belki 1 yılda satılır. Hiç satılmayacaklar da mutlaka olur. Kısıtlı çeşit ve adet var ise bu sorun daha da büyür. Satılmayan her ürün için Amazon deposuna aylık kira ödemeye devam edersiniz. Ekstra maliyet…
  14. İADE MALİYETİ: Tüketici hakları yasası USA da daha kesin kurallar içerir. Bu çerçevede mutlaka satış iadeniz olacaktır. Benim aylık ortalama 500-600 satış yaptığım platformlarda iade oranı % 2 iken, Amazon da en düşük % 10’dur. Yani 100 satışın 10 adedi iade edilir. Bu ürünler ise Amazon deposunda imha edilir. Bu da ekstra maliyet demektir.
  15.  CİRO GELİR KARMAŞASI: Eğitim setlerin belki de en yanıltıcı bilgi ciro gelir karmaşasıdır. Yapılan ciroyu kazanç gibi gösterirler. Size anlatalım, bir ürünü 100 USD ye sattınız. Lakin bu ürün size toptan 60 USD’den geliyor. Kaldı 40 USD. % 15 Amazon direkt kesti yani 40-15 USD kaldı 35 USD. Depolama masrafı, vergi, reklam masrafı, iade oranı masrafı ortalama en iyi % 25 e denk gelir. 35 – 25 USD kaldı mı size 10 USD. Ödemeyi 20 gün sonra kendi hesabınıza çekmek için % 3 masraf, 10 – 3 USD kaldı mı size 7 USD…  Bu en iyi şartlarda olan rakam. Tüm eğitim setleri bu satışın gelirini 100 USD gösterirken aslında GERÇEK KAZANÇ 7 USD’dir. Depoda bekleyen ürünlere ödediğiniz rakamı da hesap edin bu arada… Yanlış bilgi veriyorlar, pembe tablo çiziyorlar neden mi, birinci amaçları eğitim setinden kazanmak yani sizlere kazandırmak değil. 18. Maddeyi okuyunuz lütfen.
  16. DİL SORUNU: En önemli konulardan biri de budur. Eğitim setini satanların % 80’i USA da ikamet eder. Kendi firmaları vardır. Dil sorunları yoktur. Malumunuz tüm işlemler İngilizce olarak yapılmaktadır. En az orta düzen bir İngilizce olmaz ise emin olun işleriniz çok zor hale gelecektir. Translate ile bir yere kadar çözersiniz lakin bir müşteri soru sorduğunda yâda iade vs gibi durumlarda irtibat kurmanız gerekirse translate sizi kurtarmaz. Müşteri ürünü almaktan vazgeçer.
  17. KAPANMA SORUNU: Önceki maddelerde de kısaca yazdık şimdi ayrıntıya girelim. Birçok kişinin yaşadığına şahit olduğum ve eğitim setlerinde bahsedilmeyen durum SUSPEND meselesi. Yani Amazon satıcı ile ilgili kurallara uymayan bir durum hissettiğinde anında mağazanızı SUSPEND konumuna getirir yani askıya alır. Depodaki stoklarınız, beklenen ödemeleriniz, satışlarınız tamamen el konulmuş hale gelir. İlk talepleri ve en çok yaşanan faturasız işlemlerdir. Sattığınız ürünler ile ilgili fatura talep ederler. Eğer ki siz sunamazsanız o zaman tüm emekler çöpe gider. Bu durum çok yaşanmaktadır ve emin olun görünenden çok kişi elindeki bütün değerli kaybetmektedir.
  18. EĞİTİM VERENLERİN KAZANÇLARI: Burada pembe tablo çizerek ve yukarıdaki maddeleri ya hiç anlatmada ya da hızlıca geçerek binlerce liraya hayal satan eğitimcilerin kazançlarından bahsedeceğiz. Evet onlar iki şekilde güzel kazanıyor. Birincisi Amazon Fba sistemi ile ama yukarıdaki tüm maddeleri uygulayarak ve USA da faaliyet göstererek. Bu sayede birçok maddi/manevi külfeti yaşamadan. İkincisi eğitim seti paraları ile. Evet genelde eğitim setinden kazanıyor kiralık lüks araçlar ile videolar çekiyorlar ve size de hayal satıyorlar.

Şimdi genel bir bakalım nasıl kazanırsınız? Aylık 5 bin tl sabit kazanç istiyorsunuz peki güzel bir hedef. Hesaplarımıza göre % 7 kazandırıyor sistem hadi % 10 diyelim yani en az 50 bin tl net ciro yapmanız gerekiyor. USD bazında anlatmıyorum neticede sizin birikiminiz TL. 50 bin tl satış yapmak için Amazon deposuna en az 75 bin TL’lik ürün göndermeniz gerekir. Neticede tüm ürünler bir günde satılmıyor. Stokların % 35 i ilk ay satıldı hesabıdır ki bu rakam bile çok yüksek. 75 bin tl lik ürünü gönderdiniz 50 bin tl ciro yaptınız 5 bin tl kazandınız. Ödeme size 20 günde gelecek yani yeni ürün almak için ya en az 50 bin tl lik daha ürün göndereceksiniz ya da 1 ay bekleyip gelen parayı yeniden kullanacaksınız.

Bu süreç içinde satılmayan ürünlerin parası, iadeler, sabit masraflar hep cepten gidecek.

İlginç bir örnek vereyim, youtube da eğitim seti reklamı izledim. Eğitim fiyatı 1.500 tl. Alan kişi 1 ayda 3000 tl ciro yapmış. Ama videoda ciroyu gelir diye iletiyorlar. Şimdi 1.500 tl eğitim setine ödeme yaptın, belki de 10 – 15 bin tl lik ürünü Amazon deposuna gönderdin. Aylık ciro 3.000 tl. NET KAZANÇ 300 TL. EVET ÜÇYÜZ TL…

ALTERNATİF TEKLİF

Bir sistemi eleştirirken daha iyi alternatifi sunmak önemlidir. Aksi halde tüm eleştiriler boştur. Evet gelelim alternatife…

Buraya kadar okudunuz teşekkür ederim. Önemli diye uzun yazdım. Lütfen 2 dk daha okuyun.

AMERİKAYI YENİDEN KEŞFETME

Ülkemizde Amazon kadar aktif bir çok platform var. Amazon Türkiye dâhil, N11, Gittigidiyor, Hepsiburada, Trendyol, Epttavm, Sanalpazar… Bunlarla da emin olun Amazon da vereceğiniz maddi manevi emeğin yüzde biri ile on kat fazla kazanırsınız. Bu makaleyi yaklaşık 2 saatte tamamladım, N11 ve GG mağazalarımdan bu süre içinde 15 satış aldım.

E-Ticaret Patronu Eğitim Setinde

  • Sınırsız ürün seçeneği: Tamamen stoksuz ve stok maliyetsiz bir günde mağazanıza 100 bin ürün ekleyebilirsiniz ve satışa çıkarabilirsiniz. Ekstra masraf yapmadan, satıldı satılmadı endişesi yaşamadan ticaret yapabilirsiniz. 323 adet her kategoriden toptancı sizleri bekliyor.
  • Gizli ücretler, ek ücretler, aidatlar, eğitim setini satandan destek ücretleri gibi gizli hiçbir ücret ödemeden mağazalarınızı açabilirsiniz.
  • Eğitim setini aldığınızda hiçbir sisteme ve kişiye bağlı kalmadan e-ticaret hayatına başlayabilirsiniz.
  • Sadece bir adet sistem değil 8 alternatif metottan birini seçerek 1 günde başlar ertesi gün satış alırsınız.
  • Hayal ettiğiniz ciro/gelir rakamlarına 1 ayda ulaşırsınız.
  • İster ana iş isterseniz de ek iş olarak sistem kurabilirsiniz.
  • Tamamen otomatik ürün yayını, fatura kesilmesi, kargolama ile yükünüz % 80 hafifler siz sadece satışa odaklanırsınız.
  • Firma sahibi olarak yâda firma olmadan istediğini faaliyeti seçebilirsiniz.
  • Hayalleri değil 5 yıllık süreçte yaşananları, aksaklıkları, başarıları, özel taktikleri ekran görüntüleri ile adım adım okur aynı gün uygulamaya geçersiniz.
  • Tüm sistem için yıllık en fazla 500-600 tl masraf ederek tüm platformlarda ilk 5 mağaza arasına girersiniz.

Biz eğitim setimizi çok uygun fiyata veriyoruz. Ana amaç zaten eğitim setinden kazanmak değil tecrübemizi paylaşmak. Yaparsanız olur değil, biz yaptık, uyguladık, kazanıyoruz, sizde uygulayın siz de kazanın diyoruz.

Pembe tablo çizmiyoruz, emek yoksa yemek yok, aksaklıkları, eksikleri, uğraşları hepsini anlatıyoruz. Lakin aksaklıkların çözümünü de anlatarak yükünüzü alıyoruz.

Eğitim seti ve stok için harcayacağınız paranız cebinizde kalır, her gün üstüne eklersiniz. Tamamen otomatik sistem ile deniz kenarında güneşlenirken yada yaylada çay içerken bile işlerinizi yönetirsiniz.

Sıfırdan holding olmaya her adım ekran görüntüleri ile kendi mağazalarımızdan örnekler verilerek anlatılmıştır.

Sıfır masraf ve maliyet ile ilk günden satış almak taktiklerini sunuyoruz.

Resmi konularda tamamen ücretsiz mali müşavir desteği veriyoruz.

Yapmadığımız, başarmadığımız, kazanmadığımız hiçbir sistemi anlatmıyoruz.

Aldanmayın, yanılmayın, zarar etmeyin.

E-Ticaret Patronu Eğitim setini 1 ayda 45 kişi aldı. 12 kişi aktif mağaza açarak kazanmaya başladı.

Side hemen okumak, hemen başlamak, hemen kazanmak istiyorsanız; www.eticaretpatronu.com

Canlı WhatsApp Desteği