fbpx

Amazon Türkiye ülkemizde Ocak 2019 da faaliyetlerine başladı. Ebay firmasının Gittigidiyor’un hisselerinin bir bölümünü almasından sonra en büyük piyasa hareketi Amazon’un ülkemize gelmesidir. Dünya üzerinde ilk 5 sırada yer alan firma ülkemizdeki potansiyelin büyüklüğü sebebiyle faaliyete başlamıştır.

Amazon denince; sistemi çok bilmeyen kişiler tarafından Amerika menşeli ürünlerin satışa sunulacağı platform gibi algılansa da, aslında Türk işyeri sahiplerinin yine Türk mallarını sattığı bir platformdur.

Bu açıdan bakılınca aslında ülkemizde faaliyet gösteren tüm firmaların mağaza açabileceği bir mecradır.

Türkiye’de faaliyete başlamadan önceki süreçte, 300 mağazayı lansman firması olarak seçtiler. Diğer pazaryerlerindeki başarılı performansım sayesinde benim firmamda bu 300 mağaza arasında yer aldı. Lansman mağazaların avantajı; ücretsiz ve sınırsız ürün yükleme, Türk müşteri temsilci desteği ve her aşamada bire bir destekti. Bir sonraki konuda anlatacağım üzere mağazayı “şimdilik” açmadım. N11 ve GG mağazalarımdaki satışlar tüm günümü almaktadır. Lakin hakkım baki olarak durmaktadır.

Sisteme gelince, üyelik 3 aşamadan oluşmaktadır. Ön başvuru yapılarak firma bilgileri gönderilir. İkinci aşamada istenen evraklar tamamlanır. Üçüncü aşama inceleme ve onaydır.

Hali hazırda cüzi bir miktar aylık ücret talep edilmektedir. Bu rakamı yazmıyorum çünkü değişken bilgidir ve yanlış yönlendirmek istemem.

Sonrasında yine tek yapılması gereken api yetkilerini almak ve entegrasyon firmasına bildirmek.

Ürünler yüklenirken mutlaka GTIN kodu içermesi. GTIN; her ürün için verilmiş uluslararası barkod numarasıdır. Sahte ürünler ile mücadele kapsamında de önem arz eden uygulama ile artık adım adım tüm eticaret GTIN sistemine dahil olmaktadır. Google reklamlarında bile GTIN yok ise ürünü kullanamıyorsunuz. N11 aldığı karar ile GTIN bilgisi olmayan ürünlerin satışını sonlandırmaya başladı. Aslında kaliteli hizmet açısından GTIN bilgisine sahip ürünleri satmak avantajdır.

Geçici çözüm olarak entegrasyon firmaları GTIN bilgisi olmayan ürünlere listeleme aşamasında üretilmiş kod vermektedir.

Amazon’da komisyon oranları 6-20 arası değişmektedir.

Ödemeler aylık 2 sefer yapılmakta ve süre 20-25 günü bulmaktadır. Yani ayın 15. Günü ve 30. Günü bir önceki periyodda tamamlanan satışların ödemeleri gelmektedir.

Sistem tamamen oturduğunda yani yeterli mağaza seviyesine ulaşıldığında ulusal kanallar dâhil birçok alanda yoğun reklam süreci başlayacaktır. Bu sebeple bir an önce mağaza sahibi olmak büyük avantaj sağlayacaktır.

Canlı WhatsApp Desteği