fbpx

Hayatımızı idame ettirmek ve temel ihtiyaçlar için çalışmak zorundayız. Bu sebeple günümüzün çoğu zamanını geçirdiğimiz iş ortamında başarı, aynı zamanda mutluluk demektir. İş hayatında başarılı olmak aslında çok zor değil. Size kılavuz olarak taktikleri sunacağım.

Yaşamım boyunca tek işyerinde çalıştım. Büyük bir firma olması sebebiyle birçok farklı işte aktif görev aldım. Mağaza tezgâhtarı olarak başladığım sürecin sonunda yöneticilik seviyesine kadar ulaştım. E-Ticarete atılmam sebebi ile istifa ederek yeni hayatıma başladım. Bu süreçte zorlukları, yorucu ortamları olsa da her zaman mutlu bir çalışan oldum. Bunu nasıl başardım anlatayım.

KÜÇÜK ADIMLARIN ÖNEMLİ

Büyük firmada yüksek mevkiye gelmek istiyorsanız; başlangıçta iş ayırımı yapmayın. Ben 1995 yılında Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun oldum. Büyük bir firmanın mağazasında tezgahtar olarak başladım. Biliyordum ki merdivenin ilk adımıydı. Maalesef ki birçok genç yüksekten başlamak istiyor. Unutmayın ki büyük firmalar terfilerde öncelikle iç kaynaklara yani hali hazırda çalışanlara bakarlar. Bu sebeple küçük ve alanınız ile ilgili iş olmasa da adım atmak önemli.

BEN İŞİME BAKARIM HATASI

Eğer ki klasik amaç mesaimi ve sabit maaşımı bilirim, sigortam da var değilse; çalıştığınız işyerinde sizinle ilgili olmayan, görevlerinizle ilgisi bulunmayan işlere de yardım edin. Benim görevim değil demek yükselmenin en büyük düşmanıdır. Eğer ki öne çıkmak ve terfi listesine girmek istiyorsanız elinizden geldiğince farklı işlere de destek vererek kendinizi geliştirin.

UYUMLU OLMAK

İşverenler ne iş yaparsanız yapın ekip ile uyumunuzu çok önemser. Çok iyi bir teknik personel bile olsanız, iş arkadaşlarınız ile aranız iyi değilse, işten çıkarılacaklar listesinde yer alırsınız. Ekip düzeni firmalarda önceliktir.

MANTIKLI MUHALEFET

Toplum olarak her konuda fikrimiz vardır. İş yaşamına da bu durum yansır. Kendi ekibiniz yâda yönetimde gördüğünüz eksikleri doğru şekilde doğru zamanda doğru kişilere iletin. Eksikleri iş arkadaşlarınız ile sırf kötülemek olsun diye konuşursanız sürekli şikâyet eden biri haline gelirsiniz. Lakin gördüğünüz eksiklikleri yönetime doğru bir dille iletirseniz hatta çözüm sunarsanız, firma içerisinde yükselişinizi hızlandırırsınız.

BANANE HATASI

Bir önceki konunun tam zıddıdır. Firmada gördüğünüz eksik aksak durumları banane kardeşim herkes işine baksın derseniz, sessiz kalırsanız tatlı su balığı şeklinde ifade edilen sessiz kendi halinde bir çalışan olursunuz. Lakin elli yıl bile çalışsanız bir adım yukarı gidemezsiniz.

İŞ RAHATSIZI OLUN

Kendi işinizi tamamlasanız bile farklı işler için sürekli araştırın öğrenin. Durumunuzdan rahatsız olun, bu rahatsızlık mutsuz olun demek değil kendini geliştirme isteği barındırmaktır. Ekip içinde herkesin yaptığı işi bir parça öğrenmeye çalışın.  Bir gün ihtiyaç olduğunda ilk seçilecek kişi olursunuz.

SÜREKLİ GELİŞİN

Yaptığınız işle ilgili kendinizi geliştirin. Gerekirse kurslara gidin ve en iyi şekilde yapmaya çalışın. Bu gelişim süreci size yeni kapılar açacaktır.

PARA BİRİNCİ SIRADA OLMASIN

Çalışma sürecinde kendi maaşım ile ilgili hiç konuşmadım. Çok az aldığım zamanlar da oldu yüksek aldığım zamanlar da. Ben her zaman doğru şekilde çalışmak için elimden geleni yaptım. Zaten doğru şekilde çalışırsanız yüksek kazanç mutlaka peşinden gelir. Sürekli maaş az, kazancım az diye gezinen, kendini geliştirmeyen, şikayet eden çalışanların iş hayatı çok uzun olmaz.

KENDİ İŞİNİZ GİBİ ÇALIŞIN

Yaptığınız işiniz ne olursa olsun, sermayesini kendiniz verdiğiniz bir iş olarak düşünün. Kendi işiniz olursa nasıl çalışacaksanız aynı şekilde ehemmiyetle, özenle çalışın. İşinizi hakkıyla yapmak manevi tatmin de sağlayacaktır.

SOSYAL OLUN

İş arkadaşlarınız ile iş dışında da görüşmeye özen gösterin. Bu sizi yöneticiliğe hazırlayacak en önemli adımdır. İnsanları dinleyin, dertlerine çare olmaya çalışın. Bu sayede bir gün ekibe yönetici olursanız kabullenilmeniz daha kolay olacaktır.

TÜM HAYATINIZ İŞ OLMASIN

İŞ yaşamı dışındaki yaşamınızı da verimli olarak kullanın. Ailenize kaliteli zaman ayırın. Kendinize de kafanızı dinlendirecek hobiler edinin. Bu sayede yorgunluk oluşmaz.

Yukarıda anlattıklarımın tamamını uyguladım. Mutlu bir iş yaşamım oldu. İlk terfimi kısaca anlatayım. Mağazada tüm işlere ne çok koşan bendim. Akşam olduğunda da raporları bilgisayara giriyordum. Bu görev Mağaza sorumlusunun olduğu halde her gün bir saat fazla çalışarak ben yaptım. Bir gün muhasebeye personel ihtiyacı oldu ve ilk tavsiye edilen bendim.

Özgür bir iş yaşamı için de 22 yıl çalıştığım firmadan istifa ederek e-ticaret sistemimi kurdum. Bu işimde de yine aynı hevesle çalışıyorum.

Canlı WhatsApp Desteği