fbpx

Yıllardır özellikle ülkemizde ek gelir yada ana gelir kaynağı olarak sıkça başvurulan network marketing sistemlerini anlatacağım. En önemli soru sunumlardaki villaları, lüks arabaları kazanmak mümkün mü? Baştan cevap verelim maalesef ki kesinlikle hayır… Yazının devamında nedenini çok net kanıtlar ile ispatlayacağım. Lakin para kazanmak mümkün ama öyle uçuk rakamlar değil. Çok emek az kazanç sistemi ile her zaman yukarıdakiler kazanır.

Öncelikle network marketing ile ilgili tecrübelerimi paylaşayım.  2009 yılında çalışmış olduğum Holding; network marketin alanında da faaliyete başladı. Kuruculardan biri olarak görev aldım. Bu konuda yazılmış tüm Türkçe kitapları okudum, seminerlere katıldım. Hatta bir kitap ta ben yazdım. Yani sistemin mutfağında olan biriydim. Tüm yazacaklarım kulaktan dolma bilgiler değil bizzat tecrübedir.

Network marketin sistemleri dünya üzerinde en büyük ciro yapan firmalar arasında her zaman kendine yer bulmuştur. Oldukça zeki tasarlanan sistemler hızlı bir yükseliş gösterir ve firmaların % 80’i en fazla 1 yıl dayanır. Hiyerarşik yapıda en üst kademeden başlayarak en fazla 4-5 alt koldakiler çok ama çok iyi kazanır. Villalar, lüks araçların sahipleri de bunlardır zaten. Seminerler genelde villa görüntüleri veya işte ilk 1 milyonumu o zaman kazandım gibi klasik yemleme cümleleri ile biter. Lakin alt kademedeki bizlere/sizlere sadece çalışmak, çok çalışmak düşer. Bu çalışmalar sayesinde zirvedekiler yeni villalar, yeni yatlar alırlar.

Bir çeşit pazarlama sistemi olan network marketingler, herhangi bir ürünün satışını yapmaktan çok alt üye yazmaya yöneliktir. Çünkü her yeni üye çok zengin olmak için ikna edilir ve tüm firmalarda başlangıç paketi vardır. Hatta daha çok kazanmak isteyenler için yüksek maliyetli paketler vardır. Bu paketler firmanın sattığı ürünleri içerir ve paketi almadan kazanmaya başlanmaz. İşte satış bu şekilde gerçekleşir.

Peki nasıl kazanılır? Okuduğum tüm kitaplarda genel oran şudur. Sisteme üye yapılan 100 kişiden sadece 13 kişi yola devam eder. Yani başarı yüzdesi oldukça düşüktür. Bir kişinin kalıcı kazanmaya başlaması için 100 yeni üye yazmalıdır ki bunlardan 13 kişi devam etsin. Ayrıca alt üyelerden kazanmak için yine o 13 kişinin en az 100 kişi üye yapması paket aldırması gerekir. Sistem bir yerden sonra tıkanır. Çünkü sürekli yeni üye yazma gerekliliği bir süre sonra enerji düşüklüğü sebebiyle yapılması imkânsız hale gelir. Tüm bu aşamalarda en üstteki üyeler kazanmaya devam eder. Bir nevi saadet zinciridir.

Daha hızlı kazanç için çok ucuz mallar sistem dâhilinde pahalı fiyatlarla satılır. Burada bir anımı anlatayım. Bir arkadaşım aradı, heyecanlı, öyle şeyler anlatıyor ki sanki iki gün içinde dünyanın sahibi olacak. Neyse buluştuk. Abi dedi sana iki muhteşem ürünü getirdim. Reverse Osmosis su arıtma cihazı ve saat. Fiyatı ikisi 7.000 TL. Şaşkınlıkla dinliyorum. 2 ürünü gidip bir mağazadan alsam en fazla 1.500 TL.  Neyse baklayı ağzından çıkardı. Sisteme villalar alacaksın diye kaydetmişler, başlangıç paketi bu iki ürünmüş fiyat ise 7.000 TL. 3 kişiye satman gerek demişler kazanmak için. Dedim hızlıca tüketici mahkemesine koş bence. Bunları kimseye satamazsın. Yani ürün bahanesi ile saadet zinciri kurulmuş. Seminerde yine milyon liralar uçuşmuş.

Direkt kendi tecrübemi anlatayım, holding olarak firmayı kurduk. Bitkisel ürünler satılacak. En üstten başlayarak tüm yöneticilerin sisteme girmeleri zorunlu kılındı ve herkes başlangıç paketi almaya başladı. Türkiye geneli 20 bin personeli bulunan bir firma, her müdür elemanlarını kendine üye yazıyor ve paket satıyor. Kimler kazandı? Üst müdürler kazandı, satış ekibini yönetenler kazandı. Elemanlar aldıkları paketle kaldılar. Çünkü sistemin amacı ürün satmak değil üye yazmaktı. Bir süre sonra elemanlar bitti artık dışarıdan üye yazmak gerekirdi kimse üye yazmadı sistem 6 ay içinde kapandı. Biz de aylarca bitkisel ürün kullandık. J

Peki, hiç mi kazandırmaz, tabii ki kazandırır, ürünleri ortalama % 35 indirimle alırsın. Bunları satmayı başarırsan kazanırsın. Kaldırımlarda sıkça network ürünleri satan tezgâhlar görmek mümkün ama alt üye yazmadıkça olay klasik ticarete döner.  Sistemin yöneticileri her zaman çok kazanır çünkü tamamen online olan sistemde, işletme maliyeti sıfırdır. Büyük bir network firması sadece ülkemizde yılda ortalama 4 milyon adet ruj satmaktadır.

Sözü uzatmadan bağlayalım, network firmalarının çoğu legal saadet zinciri gibi çalışır, hızlıca girer piyasaya yüzlerce, binlerce üyeyi sisteme katar, villa alacağını düşünen kişiler sürekli yeni üyeler yazar başlangıç paketi satar. Yukarıdakiler villaları milyonları alırlar. Sonra sistem sonlanır. Sizin yazdığınız üyeler zengin olamayınca kapınızı çalar.  

Eğer ki yüzlerce üye yazacak enerjiniz var ise ticaret payın daha çok kazanın. Zaten her ürünü çok uygun fiyata bulmak mümkün, alın satın siz kazanın. Yani network marketin villa aldırmaz eğer ki kurucu değilsen, klasik ticaret yaparsın. O halde üye yazarak villan olacak demek yerine kendi işini kur.

Son bir anımı daha anlatarak bitireyim. Firmamızın network marketin eğitimcisi seminer verdi. Finalde “işte ilk 1 milyonumu o zaman kazandım diye bitirdi” alkışlar kıyamet gibi. Herkes dağıldı eğitimci bana geldi dedi 300 tl verir misin acil ihtiyaç var. Şaşırdım; “az önce 1 milyondan bahsettin” nerede o paralar. O eğitimin parçası dedi, ben 300 tl borç verdim yıllar geçti hala ödemedi. J

Sağlıcakla kalın

Canlı WhatsApp Desteği