fbpx

Ticaretin internet üzerinde yapılmaya hızlıca geçmesi sürecinde en çok merak edilen konulardan biri de eticaret eğitim ile öğrenilir mi oldu. Aslında internet üzerinden ticaret yapmak bir meslektir ve tüm mesleklerin eğitimi de olmalıdır.

Eğitim insanlık tarihi kadar eskiye dayanan bir süreçtir. Her bilgi bir sonraki nesile eğitim ile aktarılır. Eğitim iki çeşittir; teorik ve pratik. Teorik eğitim bilgiyi öğrenmek pratik eğitim ise uygulamaktır. Aslında her birey yapacağı meslek ile ilgili bilerek yâda bilmeyerek mutlaka eğitim almaktadır.

Eski zamanları usta çırak ilişkisi, günümüzde üniversite düzeyinde meslek eğitimi haline gelmiştir. Burada bir nüans vardır. Pratiğe dökülmeyen yâda dökülemeyen eğitimlerin sağladığı fayda azdır. En kaliteli üniversitede bile alınan eğitim sadece bilgi olarak kaldı ise fayda sağlaması mümkün olmayacaktır.

Bu çerçevede her eğitimde staj mutlaka olmaktadır. Teorik bilgilerin hocalar yâda ustalar eşliğinde uygulanmasından oluşan staj dönemleri mesleğe atılan ilk ciddi adımdır. Ayrıca meslek listeleri, çıraklık okulları gibi kurumlar da yine bu tarz eğitimlerin verildiği yerlerdir.

Eticarete gelince durum biraz daha karmaşık hal almaktadır. İki handikaptan dolayı süreç iyi analiz edilmelidir. Birincisi sınırsız bilgiye sahip internet ortamında araştırma yapmanın kolaylığı bir süre sonra bilgi çöplüğünde kendinizi bulmanıza sebep olabilir. İkinci konu ise resmi bir okulun yâda eğitim kurumunun olmamasıdır.

Maalesef ki internette sunulan bilgileri normal eğitim kurumları gibi denetlenmesi pek mümkün değildir. Bir konuda birden fazla doğruluğunu iddia eden kişiler çıkarak görüş beyan edebilir.

O halde eticaret için de eğitim alınmalıdır lakin doğru kaynaktan. Yanlış bilgileri ile çıkılan yol maddi manevi kayıplara sebep olacaktır.

En kaliteli eğitim teorinin içine serpiştirilen pratik bilgilerdir. Yani anlatılan her bilginin uygulamalı olarak desteklenmesi ile alınan eğitim verimliliği artıracaktır. Bu çerçevede bir eğitimci anlattığı metotları, bilgileri kendisi uygulamadı ise bir adım geride durulmalıdır.

Son zamanlarda özellikle sadece para kazanmaya yönelik sunulan eğitimler oldukça artmıştır. Sistemlerin geri planında yaşanacak aksaklıklar, maliyetler bahsedilmeyerek; sadece pembe tablo ile çok başarılı olacaksınız fikri empoze edilerek yüksek fiyatlar ile sunulmaktadır. Bu noktada sunulan bilginin eğitimci tarafından uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek gerekir. Örneğin; kendi mağazasını veya sistemini paylaşmayan bir eğitimci bir adım geride durulacaklar sınıfına girer.

Her eğitimin bir karşılığı vardır tabii ki. Neticede emek verilerek kazanılan bilgiler hazır sunulmaktadır. Lakin bu bedel yüksek ise getirebileceği kazanç hesabını mutlaka yapmalıdır.

Bir konu da eğitimden sonra verilen destektir. Uygulama aşamasında mutlaka desteğe ihtiyaç olur. Eğitimci bu desteği bazı kurallara bağlıyor ise o zamanda dikkat edilmelidir.

Özetleyecek olursak eticaret eğitim ile öğrenilir mi sorusunu cevabı kesinlikle evettir. Lakin doğru kaynaktan doğru bilgiler ile. Doğru eğitim sizin deneme yanılma ile bulacağınız bilgilere harcayacağınız zamandan da tasarruf etmenizi sağlar.

Eticaret eğitimi alınmalıdır lakin iyice araştırarak.

Canlı WhatsApp Desteği