fbpx

Günümüz piyasasında çokça duyduğumuz girişimcilik meselesi, birçok kişi tarafından yapılmak istenen lakin yanlış bilgi ve uygulama sebebiyle başarısızlıkla sonuçlanan faaliyet haline gelmiştir. Peki, girişimcilik nedir, nasıl girişimci olunur?

Bir girişimdir gidiyor, genç girişimciler, online girişimciler, büyük girişimciler vs. Özellikle gençler arasında moda olan bu faaliyeti doğru şekilde yapanların oranı ise oldukça düşüktür. Bu yazımızda girişimci nasıl olunur ve girişim nedir konularına ayrıntılı bakacağız.

Girişimcilik en kısa özeti ile farklı düşünmektir. Kimsenin yapmadığını yapmaktır. Kimsenin cesaret etmediğini hayata geçirmektir. Yani herkesin gittiği yoldan gitmemektir aslında.

Tüm girişimlerin temelinde insanlara fayda sağlamak vardır. Aksi halde sırf hobi olarak girişim yapılmaz. Yani yapılan işler sadece sizi mutlu ediyorsa o zaman bir anlamı kalmaz. Bu girişim değil Hobidir. Neticede insanlara sunulacak bir faaliyetin kabullenilmesi gerekir. Fayda iki türlüdür, maddi ve manevi. Maddi fayda da bir işin çözümü, kazançlı olmak, vakitten kazanmak varken manevi fayda mutlu etmektir. Yani insanlar sunduğunuz ürün yada hizmet için ihtiyaç hissetmeli.

Üç farklı girişim modeli vardır.

HAZIR SİSTEMİ FARKLILAŞTIRARAK GİRİŞİMCİ OLMAK

İnsanoğlunun en zorlandığı konu değişimdir. Bu sebeple hazır olan, çalışan, belli düzeni olan sistemleri kopyalar ve öyle devam ederler. İşte ilk girişimcilik modelinde hazır olan ve hep aynı şekilde uygulanan sistemlere farklılık getirerek girişimci olunabilir.  Bunun birçok örneği vardır. En bilinen örnek Nusret tarafından yapılmıştır. Düşünün binlerce restaurantta et satıyor. Lakin Nusret tuz atarken bir hareket yaptı ve fenomen oldu. Burada sağlanan fayda manevidir. Yani o anı yaşayarak mutlu olma ihtiyacıdır. Bu bir girişim modelidir.

Bu modelde önce çıkan sunumdur. Yani ürün ve hizmet aynı olsa da insanlara farklı sunmak girişimciliktir.

FAYDA SAĞLAYACAK YENİLİKLER İLE GİRİŞİMCİLİK

Girişimcilik modelinin en zoru ama en ses getiren modelidir. İnsanlar kolaylık ister, uygun fiyat ister, pratik çözümler ister, işlerinin maddi manevi kolaylaşmasını ister. İşte bu çerçevede planlanacak girişimler her zaman çok beğeni alacaktır. Lakin zor kısmı ise insanlara hiç bilmedikleri bir hizmeti, ürünü sıfırdan sunmaktır. Başarı oranı çok düşük olan bu modelde yapılan en büyük hata sabırsızlıktır.

Heyecan ile başlanan bu girişimcilik modeli, insanların kabullenme süreci hesap edilmediğinde başarı ile sonuçlanamaz. Bir önceki satırlarda da bahsettiğim gibi insanlar değişime adapte olmakta her zaman zorlanırlar. Siz ise değişim öneriyorsunuz. Sabırla, ısrarla, azimle gidilen yolda başarı mutlaka gelecektir. Bir önemli konu da sunulan ürün yâda hizmetin gerçekten fayda sağlayıp sağlamadığıdır. Ürüne yada hizmete güveniyorsanız yılmadan devam edin.

Bu modele en güzel örnek www.yemeksepeti.com dur . Girişimci Nevzat Aydın tarafından hayata geçirilen ve dünya markası olan sistemde ilk 4 yıl hiç sipariş alınamamıştır. Ama sabır ile ve ürüne/hizmete olan güven ile bu süreç başarı ile sonuçlanmıştır.

KİŞİSEL İMKÂNI MAKSİMUMDA KULLANARAK GİRİŞİM YAPMAK

Uygulaması en kolay girişim modelidir. Girişim denince akla her zaman para gelse de kesinlikle birinci derecede önemli olan para değil fikirdir. O halde her insanın elinde olan sınırsız sermaye düşünme yeteneğidir. Yani girişimcilik için elinizde sınırsız bir sermaye mevcuttur.

Bu modeli anlatan en güzel cümle sıfırdan başlayarak büyümek olacaktır. Genel bir yakınma “aklı olanda para yok, parası olanda akıl yok” cümlesi olsa da bu çok yanlış bir bakış açısıdır. Doğrusu şudur; “aklını kullananda para var”… bu kadar basit aslında.

Her iş için nakit sermaye gerekmek. Yeter ki aklınızı kullanın. Akıl nasıl kullanılacak. Zaten olan bir sitemi daha farklı, daha faydalı, daha pratik sunun. Mesela ev yapımı biber salçası herkes tarafından talep edilebilir. Lakin bu salçaları internet üzerinden satan pek azdır.

Bu konuda çok örnekler verebiliriz. Birinci örneğimiz, kokulu taş yaparak instagram hesabından satan bir çok kadın girişimci işlerini büyüterek fiziki mağazalarını açmışlardır. Yada evde yaptıkları, mantı, pasta, salça gibi gıdaları instagram üzerinden satarak güzel kazançlar elde eden bir çok girişimci mevcuttur.

Bilinen bir konudan örnek verelim. Sıfır sermaye ile toptancı olmak. Toptancı olmak için milyon liralara ihtiyaç var gibi görünür. Hayır, gerek yoktur. Bakın interneti bilmeyen hatta ilgilenmeyen ama deposunda ürün dolu birçok tüccar var. Gidin konuşun anlatın. Basit bir site yâda program ile tüm ürünleri kayıt altına alın. Sonra bu ürünleri stoksuz olarak satmak isteyecek on binlerce mağaza ile irtibat kurmaya başlayın. Emin olun çok kısa sürede 100 üzeri bayiniz olacaktır. Size düşen gelen siparişleri depoya bildirmek ve komisyon almak…

Yada sıfır sermayeniz var ve eticaret yapmak istiyorsunuz. Stoksuz ticaret yani dropshipping modeli ile n11, gittigidiyor, hepsiburada, amazon Türkiye gibi yerlerde mağaza açarak on binlerce ürünü satışa sunabilirsiniz.

GİRİŞMCİLERİN KARŞILAŞTIĞI PROBLEMLER

Yeni bir faaliyet yapıyorsunuz, bu insanların alışmadığı sistemdir. Bu sebeple ilk problem “icat çıkarma” cümlesini duymak olacaktır. Sağlamcı aile çevresi, boş işlerle uğraşma derken, kendisi başaramayan kişiler ise, olmaz başaramazsın diyecek. Siz kendinize güveniyorsanız devam edin.

İkinci konu sabırsızlık. Yukarıda da bahsettik, insanlara değişim sunacaksınız ve kabul süresi hesaplananda fazla olur her zaman. Bu süre içerisinde sabırla devam edeceksiniz. Vazgeçtiğin anda kaybedersin.

En önemli konu ise sunulan ürün yâda hizmetin fayda analizidir. Kabul sürecini kenara bırakırsak, sunduğunuz ürün yâda hizmet gerçekten fayda sağlayacak mı bunu iyi analiz etmelidir. Bir ürün yâda hizmeti sizin çok beğeniyor olmanız herkesin de beğeneceği anlama gelmez.

Final tavsiyesi, gerek hayatınızda gerekse de girişimcilik yaparken ana hedef para olmasın. Kalite, farklılık, fayda olsun. Bunları başarırsanız para zaten gelir.

Canlı WhatsApp Desteği