fbpx

Dropshipping nedir, nasıl yapılır, dropshipping çeşitleri nelerdir? Günümüzün ticaret furyasını adım adım inceleyelim.

DROPSHIPPING NEDİR?

Dropshipping nedir sorusuna verilecek en hızlı ve net yanıt; stoksuz ticarettir. Yıllardır fiziksel mağazalarda yani klasik ticarette de uygulanan sistem; e-ticarete olan talebin artması ile çok daha yaygın hale gelmiştir.

Stok maliyetinin neredeyse sıfıra yakın hale gelmesi; ticaretin oldukça zorlaştığı günlerde imdada yetişen bir sistem olarak karşımıza çıkmıştır.

DROPSHIPPING NASIL YAPILIR?

Dropshipping nasıl yapılır sorusunun onlarca cevabı olsa da en kestirme özeti; mağazanıza numune ürün koyarsınız, satış olunca teminini yapıp gönderirsiniz. Yani ürün satılmadan stok ödemesi yapmazsınız.

Aslında yıllardır klasik ticarette uygulanan bir sistemdir. Beyaz eşya mağazalarını düşünün şimdi, her üründen 1 adet stok bulunur, almaya karar verince size teslimat günü verirler ve tedarikçi teslimatı yapar. Bu sistemde aslında dropshippingtir yani stoksuz ticarettir. Piyasada bu tarz ticaretin adına konsinye ürün denmektedir. Yani numune üründen satış yapmak anlamına gelir.

e-Ticaretin gelişmesi ile stoksuz ticaret yepyeni bir hal almıştır. Bir tıklama ile tüm dünyaya ulaşabilmenin avantajı ticarete de yansımıştır. Klasik ticaretin aksine açılan bir siteye yâda mağazaya sınırsız ürün ekleyebilme şansı beraberinde stok maliyeti problemini de getirmiştir. Tam bu noktada yine devreye dropshipping yani stoksuz ticaret girmektedir.

e-Ticarette dropshipping klasik ticarete göre daha kolaydır. Konsinye ürün bile almadan, sadece ürün bilgileri e-ticaret sitesi, instagram, pazaryerleri (N11, Trendyol) mecralarında paylaşılır, sipariş geldiğinde ise kaynaktan temini yapılarak gönderilir. Bu sayede sıfır stok maliyeti ile belki de yüzbinlerce ürün satışa sunulabilir.

DROPSHIPPING ÇEŞİTLERİ?

Geldik en önemli konuya; piyasayı incelediğimizde, stoksuz ticaretin mantığı doğru anlatılamadığı için tamamen riskli sistemlerin uygulandığını görmekteyiz. Bu sebeple tüm sistemleri öğrenerek harekete geçmenin en doğru hareket olacağı kanısındayız. Şimdi adım adım dropshipping çeşitlerini inceleyelim.

  1. SATICIDAN SATIŞA DROPSHİPPİNG: En yaygın bilenen sistemdir ama maalesef ki uygulanması en zor ve riski en yüksek metottur.

Sistem şu şekilde işler, e-ticarette zaten satılmakta olan bir ürünün bilgileri alınarak kendi mağazamızda paylaşılır. Sipariş geldiğinde kaynak satıcıya sipariş geçilir ve ürün müşteriye gönderilir.

Piyasada en çok bilinen olmasının sebebi; genelde yurtdışı sitelerde yapılması sebebiyle “dolar kazanacaksın” mottosu kullanılarak, yüksek maliyetleri eğitimleri almanızı teşviktir.

Bu sistemin birçok olumsuzlukları vardır;

  • Direkt satıcıdan alındığı için fiyatlar yüksektir, rekabet zordur.
  • Satıcının ürünü sattığınızdan haberi olmadığı için, aksaklık olduğunda muhatap bulmanız zordur.
  • Müşterinize kaynak satıcının bilgileri gider ve faturada daha düşük fiyat görünür. Bu da iade riskidir.
  • İade işlemi olduğunda ürün size gelir siz de kaynak satıcıya iletirsiniz. Bu da maliyetli bir süreçtir.
  • Genelde yurtdışı sitelerde yapıldığı için vergi konusundan dolayı mağaza kapanma ve buna bağlı olarak maddi kayıp riskiniz vardır.
  • Ürünler manuel yükleneceği için ekstra emek gerekir.
  • Stok ve fiyat güncellemeleri için günlük uzun saatler ayırmak gerekir.

Bu sistemde en bilinen Amazon Dropshipping sistemidir. Örneğin USA Amazonda zaten satılmakta olan bir ürünü Kanada Amazonda satın gibi bir sistemin anlatımıdır. Amazon Dropshipping konusunu ayrıntılı incelediğimiz makalemiz buradan ulaşabilirsiniz.

  • TOPTANCIDAN DROPSHIPPING: En az bilinen lakin en risksiz ve doğru sistemdir. Bu sistemde ürün sizin resmi bayilik aldığınız toptancının kaynağından alınarak entegrasyon ile mağazalarınızda otomatik paylaşılır. Sipariş geldiğinde ise toptancı ürünü “sizin adınıza” direkt müşteriye gönderir.

Bu sistem ile tamamen resmi, risksiz ve tüm mecralarda satış yapmanız mümkündür.

XML sistemi ile kaynaktan çekilen ürünler tamamen otomatik olarak tüm mağazalarınızda paylaşılır ve güncellenir. Siz sadece satış ile ilgilenirsiniz.

Ürün kaynağı toptancı olduğu için rekabet gücünüz de artar. Tüm işlemler resmi olarak yapıldığı için mağaza kapanma riski yoktur. İstisnasız tüm mecralarda da satış yapabilirsiniz.

Entegrasyon işlemi de tüm mecraların izni yapıldığından son derece hızlı bir yapı ile güncellemeler tamamen otomatik yapılır.

  • KOMİSYONLU SATIŞ: Düşük bütçeli ticaret için kullanılan ve yine yaygın olan bir sistemidir. Bu sistemi uygulamak sıfır maliyetlidir. Şirket kurmanız vs. gibi masraflar gerekmez. Ürünleri; instagram, gittigidiyor, e-ticaret sitesi, facebook gibi mecralarda paylaşırsınız. Sipariş geldiğinde toptancı siparişin “faturasını da keserek” müşteriye gönderir, siz de komisyonunuzu alırsınız.

Bu sistem ile sıfır masraf sıfır maliyet ile kazanmaya başlayabilirsiniz.

Özetleyecek olursak; stoksuz ticaret yani dropshipping günümüzün oldukça gözde bir sistemidir. Her gün daha da gelişecektir. Bu sistem sayesinde sıfır maliyet ile yüksek kazançlar artık çok hızlı şekilde elde edilmektedir.

Biz de yıllardır Toptancıdan Dropshipping sistemi ile e-ticaret yapmaktayız. Kazandığımız/kazanmaya devam ettiğimiz tüm sistemlerin bilgilerini de DropGelir e-Ticaret ve Dropshipping Eğitimi ile sizlere sunmaktayız.

Tamamı uygulanmış sonuç alınmış 350 sayfa bilgi içeren eğitimimizin yanında, sınırsız/süresiz/ücretsiz whatsapp desteği ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Ana sayfamızdan eğitimimizi inceleyebilirsiniz.

Canlı WhatsApp Desteği