fbpx

Pandeminin dünyayı vurduğu dönemin ticari olarak yükselen yıldızı internet üzerinden ticaret oldu. Evden çıkamayan müşterilere ofisten çıkmadan ürün sunmanın avantajını kullanmak için bir çok girişimci adım atmak istiyor. Bu noktada en büyük soru internette ne satılır? Ama bir gerçeği söyleyelim soru yanlış, çünkü diyelim ve hadi anlatalım.

Maalesef ki tüm dünyada meydana gelen salgın yaşamın her alanını sekteye uğrattı. İhtiyaçlar son hız devam ederken; özellikle sokağa çıkma yasakları klasik ticaret ile ürün sunmayı oldukça zorlaştırdı. Bu noktada devreye giren e-ticaret, tüm klasik ticaret yapan girişimcilerinde odak noktası oldu.

Geleceğin ticari mecrası olan e-ticaret yani internet üzerinden ürün satışı bu dönemde daha büyük avantajlar ile öne çıktı.

e-Ticaretin başlıca avantajları,

  • Tüm dünyaya ürün satışı yapılabilir
  • Sokağa çıkma yasağında bile aktif olan internet ticaretin devamını sağlar
  • Ürünlerin kargo ile teslimi sayesinde sokağa çıkma yasağı etkilemez
  • Sosyal mesafe gibi bir kuralın tamamen işlediği mecradır internet. Dünya bir tık ötede ama insanla irtibatsızdır.
  • Seyahat ve farklı noktalara ulaşımın yasak yada sınırlı olduğu anlarda bile sınırsız ürüne ulaşma imkanı vardır.

Daha sayılabilecek bir çok avantajı sayesinde cazip hale gelen e-ticarette en çok araştırılan soru internette ne satılır oldu. Lakin yılların verdiği satış/pazarlama ve e-ticaret tecrübesi bize der ki ne satılırdan önce nasıl satılır gelmektedir. Satmayı bilirsen her ürünü satabilirsin. Bu sebeple yazımızda ne satılırdan daha önce nasıl satılırı anlatacağız.

BİR ÜRÜN NASIL SATILIR?

Klasik ticarette satmanın bir çok eğitimi olsa da maalesef ki e-ticarette pek önemsenmeyen bir konudur. Bu sebeple bir çok girişimci muhteşem olduğunu düşündüğü ürünlerini satmayı bilmediği için hayal kırıklığı ile sonuçlanan süreçler yaşamaktadır.

Adım adım nasıl satılıra bakalım.

Ticaretin aslı, doğru ürünü, doğru şekilde, doğru zamanda, doğru kişilere sunmaktır. Yani bu şartlardan hiçbiri tek başına etkili değildir. Hepsi bir arada olduğunda verim alınır.

Doğru ürün: Satmayı bilen herkese her ürün doğrudur. Bir ürün üretildi ise mutlaka bir soruna çözüm sunuyordur. Çok çok istisnalar hariç tüm ürünlerin geçmişinde çalışma vardır. Bu sebeple doğru ürün satmayı bildiğin üründür diyoruz.

Doğru şekilde: En önemli adımlardan biridir. Klasik ticarette sunum adımları; ihtiyaç hissettirmek, çözüm sunmak ve avantajlı hale getirmek. Yüz yüze pazarlamada kolay olsa da internette bunu sadece birkaç fotoğraf, ürün adı ve açıklaması ile sağlamalısınız. Güncel ürün olduğu için maske örneğini verelim. Ürün adına sadece “maske” yazarak satmanız mümkün çünkü piyasada talep var lakin binlerce hatta onbinlerce üreticinin maske sattığını düşünürsek, ürün ismine “maske” harici kelimeler eklemelisiniz. Öncelikle kumaşı, koruma yoğunluğu, sağlamlığı gibi bir çok özelliği de eklediğinizde öne çıkmış olacaksınız.

Doğru zamanda: Yine maske örneğinden gidelim. 2 yıl öncesinde de maske satılıyordu lakin herkesin ihtiyacı olan bir emtia değildi. Şimdi ise maske herkesin ihtiyacı olan bir üründür. Bir örnek daha verelim, sokağa çıkma yasağı olan yada seyahat yasağı olan bir yaz mevsiminde denizle ilgili tatil ürünleri satmak çok alıcı bulmayacaktır.

Doğru kişilere: Bu konu birazda reklamcılığa giriyor. Diğer şartlar tamamlandıktan sonra sınırsız müşteri potansiyelinin olduğu internet aleminde doğru kitleler seçilerek yapılacak tanıtımlar daha verimli sonuçlar getirecektir.

 Bu saydığımız tüm aşamalar özel olarak çalışıldığında ne satılır sorusu artık önemini kaybeder. Satmayı bilene ürün çok önemli değildir.

Bizde DropGelir eğitim setimizde; 22 yıllık pazarlama tecrübemizi de kullanarak, müşteri psikolojisi dahil tüm ayrıntılar ile nasıl satılır konusunu anlattık. Satmayı öğrendikten sonra yolda yürürken bile gördüğünüz her ürün sizde “ben bunu hemen satayım” hissi uyandıracaktır.

Özetle internet üzerinden ticarette önemli olan; ne satılır konusundan önce nasıl satılır konusunu öğrenmektir.

Canlı WhatsApp Desteği