fbpx

Yaşamımız sürekli aldığımız kararlar ile yön bulur. Her ay yeni bir karar alırız. Anlık kararlar nefes almak gibi alışkanlık haline dönüşse de sonucu uzun zamana yayılacak planlarımız için karar alma süreci farklı işlemektedir.

Beynimiz sürekli kararlar verir, adım atmak, su içmek, yemek yemek, ayağa kalkmak, tv izlemek; bunlar gibi küçük zamanlı aktiviteler için sürekli karar veririz uygularız. Lakin uzun zamana yayılmış faaliyetler için özellikle de karar sonrası çaba sarf etmek gerekiyorsa o zaman kararsızlık gibi bir sıkıntının tam ortasına düşeriz. Karar sürecinde doğru hareket bizi en güzel sonuçlara ulaştıracaktır.

Her başlangıç bir öncesinde alınan kararı saklar. Karar mekanizmasının çalışması şu şekilde olur. Beyin tüm şartları değerlendirir, seçenekleri azaltır, o noktada kalp devreye girerek kalan seçeneklerden birini onaylar. Doğru karar aşaması bu şekilde işlerken bazen sadece kalp yâda sadece beyin karar verir. İşte o zaman bir eksiklik olur. Hani deriz ya “şunu yaptım ama mutlu değilim” (beyin karar vermiştir, kalp itiraz ediyor), yâda “şöyle yaptım ama yanlış olduğunu düşünüyorum” (kalp karar vermiştir ama beyin itiraz ediyor). Beyin mantıksal bölümü hallederken, kalp ise duygusal alanı onaylar. Doğru karar beyin ve kalp tarafından ortak onaylanandır.

Kararsızlık ise kalp ile beyinin çatışma halinde olmasıdır. Bu nasıl aşılır ona bakalım.

HEDEF PLANLAMAK

İlk adım hedefleri planlamaktır. “Hedefi olmayan bir gemiye rüzgâr bile yardım etmez”. Nereye gideceğinizi bilmiyorsanız, hangi yoldan gittiğinizin çok önemi yoktur. O halde öncelikle hedefi planlamalıyız.

Aşağıdaki makalemizden hedef planlaması nasıl yapılır okumanızı öneririm.

BAŞARILI OLMANIN EN BÜYÜK SIRRI

Yazıyı okumadan devam edenler için özetlersek. Önce hayal kurmalı insan, ulaşmak istediği, mutlu olacağı varış noktası için. Sonra bu hayal hedeflere dönüştürülmeli.

Hedefe dönüştürürken zaman dilimlerine bölünmeli.  Uzun vadeli hedef; varılmak istenen nokta. Orta vadeli hedef; 5-6 ay içinde gidilecek yol planlaması. Kısa vadeli hedef; şimdi, şu an yapılacak işler.

SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRMEK

Hedefe gidilecek nokta için önümüzde birçok seçenek belirir. Mantık ağırlıkta kullanılarak uygulanacak seçenekler elenir. Şartlar netleştirilir. Bu sayede artık gidilecek yol neredeyse bellidir.  Şimdi kalbi devreye sokma zamanıdır. İçimizde sinecek, rahat ve mutlu olacağımız seçenek için beyin ile ortak hareket edilerek yol belirlenir.

BAŞLAMAN İÇİN EN UYGUN ZAMAN

En büyük problemdir başlayamamak. Her gün yeni kararlar alınır ama maalesef harekete geçilmediği için yola çıkılamaz. Burada yapılan en büyük hata nihai hedefe ilk adımda ulaşma çabasıdır. Tarlaya tohum ekilmeden ağaç sahibi olunmaz. İlk adım her zaman çok küçüktür, aynı tohum gibi. Ama küçücük bir tohumdan kocaman ağaç meydana gelir.

O halde adım atarken kısa vadeli planı yerine getirmek üzere başlamak gerekir. Hem de o gün o an. Küçük adımlar yolun yürünmeye başlanmasıdır.  

En çok karşılaştığımız söz “ben büyük başlamak istiyorum”. Aslında bu söz en büyük kaçış bahanesidir. Şartlar hiçbir zaman büyük başlamak için uygun olmayacaktır çünkü. Her büyük sonuç küçük adımların birleşmesi ile oluşur.

Kendi hayatımdan anlatayım; büyük hedefim e-ticarette holding olmak. 5 yıl önce ilk adımı instagram hesabı açarak başladım. Direk holding olma şartlarına kadar bekleyeceğim demedim. 900 takipçiye ulaşana kadar 6 ay uğraştım.  Ana hedefimin ilk aşaması tamamlanmıştı. Sonra işimden istifa ederek e-ticareti tam zamanlı yapmaya başladım. 3 yılda inanılmaz hızla yol aldım. Ama yol daha bitmedi, her gün küçük adımlar ile diktiğim fidanı sulamaya devam ediyorum, bakımını yapıyorum, zaman zaman buduyorum daha gür dallar çıksın diye. Holding olmaya giden yolu 5 adım olarak planladım. Şimdi 3. Adımdayım. Tüm şartları bekleseydim şu anda hala bekliyor olacaktım.

REVİZYONDAN KORKMA

Aldığımız kararlar, seçtiğimiz yol her zaman olumlu sonuç vermez. Bu noktada yeni kararlar almaktan, yolu değiştirmekten, hedefleri revize etmekten çekinmeyin. Hatalar en güzel öğretmendir. Ders alın devam edin.

DURURSAN DÜŞERSİN

Her ne şartta olursa olsun yola devam edin. Dolar kurunun ani değişimi ile bir ay çok zorluklar yaşadım. Bilişim ürünlerimin fiyatları sürekli değişiyordu ve bazı satışlardan zarar ediyordum. Birçok firma mağazasını kapattı. Ben bunu fırsat bilerek devam ettim. Çünkü rakip azalmıştı. Bir süre sonra piyasa normal seyrine döndüğünde kapatılan mağazalar açılmadı. Çünkü onlar vazgeçti. Ben ise devam ettim. 1 ay zarar ettim lakin bir sonraki ay 10 günde zararı telafi ettim.

Özetle kararlar alın, anında uygulayın, tüm şartları beklemeyin küçük bile olsa şu anda adım atın. Elimizdeki tek zaman şimdidir. Dün geçti, yarını bilemeyiz. O halde yaşam için şimdi çok önemlidir.

Her ne kadar ticaret bazlı anlatsam da bu konular tüm yaşamımız için geçerlidir. Mutlu bir yaşamın, hedeflere ulaşmanın en doğru yolu adım atmak hem de şimdi, şu an.

Bugün kalan yaşamınızın ilk günü…

Canlı WhatsApp Desteği